Szczupak z sosem chrzanowym

1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.

Szczupaka wypatroszyć, oczyścić i osuszyć. Natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Rybę pokroić w dzwonka, głowę i ogon zachować. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć w nim rybę, nadając jej pierwotny kształt, oprószyć pieprzem. Rybę polać 3 roztopionego łyżkami masła, wstawić do piekarnika i piec około 30 min., co jakiś czas polewając masłem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Z 1 łyżki masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodać 3 -4 łyżki zimnej wody i chrzan. Sos zagotować, dodać śmietanę i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Sosem polać rybę i piec jeszcze około 15 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas