Sznycle w pieprzu z miodem

Najlepiej smakują z wiejskim chlebem. Wcześniej kromki natrzyj oliwą i czosnkiem, a potem zrumień je w piekarniku. Będą jeszcze lepsze!

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 60 dag dyni
  • 5 dużych pietruszek
  • 4 czerwone cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go na cząstki. Pietruszki obierz, opłucz, odetnij cienkie końce, resztę pokrój w grubsze plasterki. Cebule obierz, potnij w ósemki. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Potem zioła grubo posiekaj.

2. Ocet balsamiczny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane warzywa polej marynatą i ułóż na płaskiej blasze. Następnie posyp je ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. W tym czasie kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, posól z obu stron. Miód wymieszaj z resztą oliwy oraz grubo zmielonym pieprzem.

3. Sznycle włóż na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia posmaruj kotlety miodem wymieszanym z pieprzem. Gotowe mięso podawaj z pieczonymi warzywami. Danie udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje