Sznycle z pomidorami

Idealny dodatek obiadowy

Składniki

  • 60 dag schabu albo fileta z indyka
  • 4 duże kawałki suszonych pomidorów
  • 4 duże plasterki żółtego sera
  • 2/3 szkl. tartej bułki
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • po 2 łyżki masła i mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Potem pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Lekko je rozbij, najlepiej wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Sznycle oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj panierkę. Na jednym talerzyku wymieszaj widelcem jajka z mlekiem. Na drugi talerzyk przesiej mąkę, a na trzeci wsyp tartą bułkę. Pomidory suszone przekrój wzdłuż. Na każdym sznyclu połóż plasterek żółtego sera oraz po 2 kawałki pomidorów. Kotlety złóż na pół. Obtocz je w mące, następnie zanurz w jajkach i panieruj w tartej bułce. Panierkę dobrze dociśnij dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Włóż kotlety. Smaż je na średnim ogniu na złoty kolor po 5-6 minut  z każdej strony. Podawaj np. z sałatką ziemniaczaną. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje