Szparagi smażone

Rozkosze podniebienia.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 12 pędów białych szparagów (50 dag),
- sól, cukier,
- 2 dymki,
- małe dojrzałe mango,
- 10 dag truskawek,
- łyżka słodkiej musztardy,
- 3 łyżki octu,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- 8 dag startego parmezanu,
- 3 jajka,
- 5-6 łyżek mąki,
- 500 ml oleju do smażenia,
- rukola, sezam i marynowany,
- zielony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw w pozostałej mące. Następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoto (2-3 min) w rozgrzanym oleju. Podawaj na półmisku przybranym rukolą, posyp sezamem i zielonym pieprzem. Polej odrobiną sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: szparagi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje