Szparagi w cieście francuskim

Aktualizacja

Szparagi w cieście francuskim to doskonała propozycja obiadowa. Szparagi to eleganckie warzywo, które tak samo sprawdzi się podane na wykwintnej kolacji, jak na niezobowiązującym party. Koperty z zapiekanym serem są bardzo proste. Nasz przepis na szparagi w cieście francuskim jest bardzo prosty.

Szparagi w cieście francuskim wyglądają wyjątkowo apetycznie
Szparagi w cieście francuskim wyglądają wyjątkowo apetycznie123RF/PICSEL

Szparagi w cieście francuskim - przygotowanie

1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i na kilka chwil wrzucić do osolonego wrzątku.

2. Zetrzeć ser na grubych oczkach, śmietanę wymieszać z dwoma ząbkami sprasowanego czosnku i opcjonalnie z pieprzem.

3. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, pociąć w romby. Smarować śmietaną, układać na niej 2-3 łodygi podgotowanych szparagów i posypywać gęsto żółtym serem, następnie składać w kopertę. Gotowe romby warto smarować z zewnątrz kurzym białkiem (zapieczone ciasto francuskie dzięki temu smakowicie lśni) i obsypać czarnuszką lub sezamem.

4. Piec w 180 stopniach do zrumienienia kopert. Podawać na zimno.

Sprawdź też inne nasze przepisy na podobne dania:

Zobacz także: 

"Ewa gotuje": Kanapki z tofu, rukolą i pastą z suszonych pomidorówPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas