Szparagi zapiekane z szynką

Delikatna przystawka.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 16 dużych szparagów białych lub zielonych,
- 8 plastrów szynki,
- 2 jajka,
- 50 g. sera rokpol,
- 6-8 łyżek śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 łyżki tłuszczu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sol, pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min. Odsączyć. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wlać śmietanę, chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Ser rozkruszyć, jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ser i żółtka dodać do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem, wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 8-10min. w temp. 220 C. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5min. i można jeść.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: szparagi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje