Szpinak i kabaczek

Aby malec miał szansę przekonać się do smaku danego warzywa, należy mu je podać co najmniej 10-12 razy w tygodniowych odstępach. Sprawdź, czy posmakuje mu szpinak lub kabaczek.

Szpinak jest bogaty m.in. w beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy oraz błonnik
Szpinak jest bogaty m.in. w beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy oraz błonnik123RF/PICSEL

Warto, by smyk poznał smak tego warzywa przed ukończeniem 1. roku życia. Jeśli spróbuje szpinaku dopiero jako przedszkolak, może go nie polubić (warzywo to przoduje na liście produktów najbardziej nielubianych przez dzieci).

A szkoda, bo szpinak jest bogaty m.in. w beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy oraz błonnik. Ale zawiera także kwas szczawiowy, który ogranicza przyswajanie wapnia. Dlatego szpinak trzeba spożywać w towarzystwie nabiału (np. z dodatkiem śmietany lub jajek) - wtedy efekt ten zostanie zniwelowany.

Kabaczek (9.-10. miesiąc)

Maluszkowi warto dodawać kabaczek do zupek jarzynowych. Starszym dzieciom kabaczek powinien posmakować, np. gdy nafaszerujemy go mielonym mięsem. Warzywo to zawiera dużo beta-karotenu oraz soli mineralnych. Wpływa korzystnie na przemianę materii.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas