Szpinak z krewetkami

Zaskocz nim domowników.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, olej
  • 6 dag masła
  • 30 dag ryżu
  • 150 ml białego wina, cytryna
  • 1 l bulionu
  • 5 dag parmezanu
  • 40 dag szpinaku
  • 16 krewetek
  • sól, pieprz
  • liście szałwii

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła z 2 łyżkami oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień.

Reklama

2. Dodaj ryż, wymieszaj. Chwilę smaż razem, a następnie zalej ryż białym winem. Gotuj, mieszając, aż alkohol odparuje. Cały czas mieszając, wlewaj po chochelce gorącego bulionu (może być z kostki). Gotuj do miękkości ryżu.

3. Parmezan zetrzyj na tarce. 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do ryżu. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz kilka umytych i posiekanych listków szałwii. Dodaj pozostałe masło.

4. Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Większe liście posiekaj. Dodaj do ryżu. Całość starannie wymieszaj i zdejmij z ognia.

5. Krewetki oczyść, obsmaż na 2-3 łyżkach oleju. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj do ryżu razem z sosem z patelni. Danie posyp resztą parmezanu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje