Szpinakowe krokodylki

Na przyjęcia dla dzieci.

Składniki na 12 porcji:

- 300 g szpinaku,
- sól, pieprz,
- 600 ml mleka,
- 4 jajka,
- 200 g mąki,
- 1-2 łyżki oleju,
- 2 marchewki (ok 200 g),
- 1 mały ogórek sałatkowy,
- 250 g twarożku,
- 150 g Cr`eme fraîche
Do dekoracji:
- serwetki z narysowanym zygzakiem,
- duża papryka czerwona,
- duża ugotowana marchewka.

Przygotowanie:

Szpinak wymyć i krótko obgotować w osolonym wrzątku. Wyjąć, osaczyć. Mleko, jajka i mąkę wyrobić na gładkie ciasto. Wmieszać szpinak, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć 6 naleśników. Odłożyć je, aby wystygły.
Na nadzienie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ogórka umyć i również zetrzeć. Zmieszać z twarożkiem i Cr`eme fraîche, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nałożyć na naleśniki, zrolować. Naleśniki przekrawać i zawijać w serwetki. Z czerwonej papryki wycinać języczki. Aby zrobić oczy krokodylków: gotowanej marchewki formować kulki, na każdą kulkę nałożyć kroplę majonezu.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | przyjęcia dla dzieci

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje