Szpinakowe muszle

Szpinak zamknięty w muszlach? Czemu nie! Wygląda apetycznie

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 12 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli

Składniki na sos

  • 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta cukru

Składniki na farsz

  • 60–70 dag młodego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki śmietany 18 proc.

Składniki - dodatki

  • 5 dag startego parmezanu do posypania
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Makaronowe muszle ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 5 minut). Wyjmij i osusz. 

2. Sos: cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj na małym płomieniu do zgęstnienia. Przypraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz szczyptą cukru. 

3. Farsz: szpinak oczyść, opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak. Podlej odrobiną 4 porcje 15 min ok. 10 min ok. 10 min wody. Smaż chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę. Duś bez przykrycia ok. 10 minut, aż masa będzie gęsta. Zdejmij ją z ognia. 

4. Szpinak połącz z twarożkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Makaronowe muszle napełnij farszem. Ustaw w formie. Polej sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 º C. Zapiekaj ok. 10 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje