Szwedzki Glögg

Mocno rozgrzewa.

Składniki na 12 porcji:

- 1 pomarańcza,
- kawałek imbiru,
- 1 l czerwonego wina ziołowego,
- 1 l czerwonego słodkiego wina,
- 1/4 l słodkiego wermutu,
- 1 łyżka angostury,
- 20 dag rodzynek,
- 1 szczypta mielonego kardamonu,
- 5 goździków,
- 1 kawałek cynamonu,
- 150 ml wódki,
- 20 dag cukru,
- 20 dag migdałów bez skórki

Przygotowanie:

1. Pomarańczę sparz, pokrój w plastry. Włóż do garnka. Obierz imbir, dołóż do pomarańczę. Dodaj rodzynki, kardamon, goździki i cynamon. Zalej dwoma rodzajami czerwonego wina, angosturą i wermutem. Przykryj i odstaw na 12 godzin. 2. Następnego dnia do składników w garnku dolej wódkę, dosyp cukier. Mieszając zagotuj do pierwszego wrzenia. Dosyp midgały. Gotowy glögg natychmiast rozlej do szklaneczek. Do każdej możesz włożyć kawałek cynamonu. Podawaj.
Czas przygotowania: 10-15 minut.
1 porcja: 210 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: wino | napoje | koktajle alkoholowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje