Szybka sałatka

Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, gotowane czy zapiekane. Kiedy twoje dziecko skończy 3 lata, może spróbować takiej oto sałatki.

Sezon na szparagi szybko się kończy - wykorzystaj więc ten czas i zrób danie z ich dodatkiem.
Sezon na szparagi szybko się kończy - wykorzystaj więc ten czas i zrób danie z ich dodatkiem.123RF/PICSEL

Składniki na 3-4 porcje:

  • 15 dag makaronu, np. kokardki
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.

2. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Szparagi wrzuć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą a gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki oraz rzodkiewki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w talarki. Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.

3. Do miski włóż makaron, dodaj szparagi, cebulę, rzodkiewki, oliwki oraz pomidorki, polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Rada: Wybieraj cienkie szparagi - nie będą łykowate.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 200 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas