Szybka zupa serowa

Sycąca i aromatyczna.

Musicie mieć:

Reklama

-1,5 l wody,
- 8 serków topionych typu ementaler (po 100 g),
- białą część 1 pora,
- suszone zioła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/2 gałki muszkatołowej,
- sól lub vegetę,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- oliwę,
- natkę pietruszki,
- kilka kromek chleba na grzanki
W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę - powoli, bo jest gorąca - i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.
Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.
Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!

Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).

Dowiedz się więcej na temat: ser | zupa | szybkie dania

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje