Szybki barszczyk

Smaczny i aromatyczny.

Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Suszone buraki zalej w garnku zimną wodą. Dodaj do nich suszoną włoszczyznę oraz listki laurowe, pieprz, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut. 

2. Cebulę wbij na widelec i mocno opal. Dodaj ją do barszczyku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Ugotowany barszczyk zdejmij z ognia. Wymieszaj z koncentratem buraczanym. Przypraw do smaku solą. Mocno podgrzej, ale nie dopuść, by ponownie zawrzał, bo straci kolor. Przed podaniem barszczyk przecedź przez gęste sitko. Na wigilijną kolację podawaj z uszkami.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas