Szybki makowiec z orzechami

Efektowny warkocz z gotowego ciasta francuskiego.


Reklama


Składniki:

  • Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 60 g pistacji
  • Kilka kropel aromatu migdałowego
  • 250 g masy makowej
  • 1 jajko
  • Łyżeczka mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm.

Prostokąt ponacinać wzdłuż dłuższych boków ukośnie, tak aby w środku pozostał pas o szerokości 9-10 cm. Na tym pasie nakładamy nadzienie i zakładamy nacięte paski na przemian z prawej i lewej strony, sklejamy je białkiem z jajka. Warkocz ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Żółtko zmieszać z mlekiem skondensowanym i posmarować ciasto. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. 

15 przepisów na makowce

Jak zrobić tradycyjny makowiec? Zobacz wideo!


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje