Szybkie dania jednogarnkowe

Idealne na letnie obiady!

Danie z kalafiorem
Danie z kalafiorem123RF/PICSEL

Potrawka z kluseczkami i kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę z szumowinami. Opłucz mięso i zalej ponownie niewielką ilością wody, powoli gotuj. Dodaj obraną włoszczyznę, ziele, listki i pieprz. Posól i gotuj do miękkości. 

2. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć na posoloną, wrzącą wodę. Obgotuj przez 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Zrób kluski: ugnieć lub zmiel ser z ziemniakami. Dopraw solą i czosnkiem. 

3. Zagnieć masę z obiema mąkami, jajkiem oraz ziołami. Ciasto uformuj w wałeczki i pokrój na kawałki. Kluseczki ugotuj w osolonej wodzie. Z garnka wyciągnij warzywa i mięso. Wywar dopraw octem i ew. solą lub pieprzem ziołowym. 

4. Pomidory pokrój w większą kostkę. Razem z kalafiorem dodaj do wywaru. Dołóż obrane z kości mięso (bez skóry). Duś pod przykryciem 10 min. Dodaj groszek i kluski. Gdy całość się zagrzeje przelej potrawkę do miseczek i podawaj.

Gulasz wołowy na kwaśno

Gulasz z fasolką
Gulasz z fasolką123RF/PICSEL

1. Wymieszaj 3 łyżki oleju z keczupem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kolendrą oraz kozieradką. Dopraw dużą szczyptą pieprzu. Mięso pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i potnij na kawałki. Mięso wymieszaj z cebulą i przyprawionym olejem. Odstaw na 10 minut. 

2. Zagotuj 1/2 l wody z cukrem i ze szczyptą soli. Fasolkę oczyść i opłucz. Wrzuć do wrzątku i obgotuj przez 5 min. Odcedź. Seler pokrój w plasterki, a pomidory na średnie kawałki. 

3. Mięso wymieszaj z octem winnym. Po 5 min wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj!). Mięso obsmaż na oleju (w dość dużym rondlu) przez 2 min. Dorzuć do niego pokrojoną fasolkę szparagową oraz opłukane i pocięte na mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. 

4. Wszystko zalej marynatą z cebulą. Duś pod przykryciem ok. 20 min. Po tym czasie dołóż pokrojone pomidory. Gulasz ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 min, by pomidory się przygrzały.   

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria

Tajskie złociste różyczki

Kalafior z fasolką
Kalafior z fasolką 123RF/PICSEL
Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria

Warzywny kuskus z ziołami

Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami123RF/PICSEL

1. Kalafior umyj i osusz. Przekrój na ćwiartki. Rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 st. Piecz przez 10 minut, obracając kilka razy, uważając, by kalafior nie przypalił się! Wyjmij go i przestudź. 

2. Kolby kukurydzy ugotuj przez 5 minut w osolonej i posłodzonej szczyptą cukru wodzie. Wyjmij, ostudź i ostrym nożem zetnij ziarenka. Paprykę umyj i osusz. Pokrój w malutką kostkę. Oliwę wymieszaj z chili i z papryką (wędzoną możesz zastąpić słodką). 

3. Nastaw piekarnik na 170 st. Przestudzony kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z oliwą, warzywami i mieszanką ziół. Posól do smaku. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem. 

4. Starty kalafior z dodatkami przełóż do przygotowanego naczynia. Zapiecz przez 10 minut (pierwsze 5 min pod przykryciem). Udekoruj np. listkami świeżej bazylii. To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (możesz więc zapakować je do plastikowego pojemnika i zabrać np. do pracy). 

Paprykowe kiełbaski na ostro

Potrawka z kalafiorem
Potrawka z kalafiorem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kalafior umyj i podziel na większe różyczki. Białą kiełbasę pokrój na kawałki i ew. ponacinaj ją na końcach na krzyż.

2. Czerwoną paprykę oraz ostrą papryczkę umyj, oczyść z pestek. Paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z pokrojoną papryką, koncentratem (ewentualnie z ostrym keczupem), obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz papryką, solą i pieprzem do smaku.

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Cebulę obierz, posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju (ok. 2 min). Gdy już się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni, dodaj paprykową mieszankę. Chwilę podsmaż na średnim ogniu (delikatnie mieszając) i zdejmij z ognia.

4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż kalafior wymieszany z kiełbaskami, papryką z cebulką oraz cieciorką. Wszystkie składniki zalej piwem i przykryj. Zapiekaj ok. 20 minut, aż kalafior zmięknie (jeśli pod koniec pieczenia będzie w naczyniu zbyt mało płynu, dolej trochę gorącej wody albo bulionu). 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas