Szybkie gazpacho

Smakuje świetnie z grzankami.

Gazpacho możesz dekorować warzywami i bazylią
Gazpacho możesz dekorować warzywami i bazylią123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka, cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • woda mineralna
  • sól, pieprz
  • cukier, chili
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

1. Ogórek wyszoruj, pokrój w kostkę razem ze skórką. Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę.

2. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Pomidory wlej do miski razem z zalewą. Dodaj pokruszony chleb (bez skórek) oraz przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek, cebulę, ogórki i kolorowe papryki (część warzyw odłóż do dekoracji).

3. Dolej 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej. Zmiksuj całość na gładki krem. Gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz chili. Odstaw do schłodzenia. Przed podaniem dekoruj odłożonymi warzywami i bazylią.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas