Szybkie gazpacho
Smakuje świetnie z grzankami.
Gazpacho możesz dekorować warzywami i bazylią123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka, cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
- 2 kromki chleba razowego
- 2-3 ząbki czosnku
- woda mineralna
- sól, pieprz
- cukier, chili
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
1. Ogórek wyszoruj, pokrój w kostkę razem ze skórką. Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę.
2. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Pomidory wlej do miski razem z zalewą. Dodaj pokruszony chleb (bez skórek) oraz przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek, cebulę, ogórki i kolorowe papryki (część warzyw odłóż do dekoracji).
3. Dolej 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej. Zmiksuj całość na gładki krem. Gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz chili. Odstaw do schłodzenia. Przed podaniem dekoruj odłożonymi warzywami i bazylią.