Szybkie knedle ziemniaczane

Przepis na tani i błyskawiczny obiad.

Składniki:


  • 5-6 sporych ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka
  • masła
  • sól
  • nieduża bułka 
  • posiekana natka do posypania knedli ewentualnie boczek wędzony jako dodatek
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito (możesz je też przepuścić przez maszynkę). Dodaj do nich łyżkę masła i starannie wymieszaj. Następnie ziemniaki przełóż na stolnicę, dodaj do nich mąkę oraz jajko i szybko zagnieć ciasto (powinno mieć jednolitą i lekko klejącą konsystencję).

Bułkę pokrój w kostki i upraż na suchej patelni lub usmaż na odrobinie oleju. Jeśli chcesz wzbogacić knedle kawałkami boczku, pokrój go i obsmaż na chrupiąco na patelni.

Przygotowane ciasto podziel na 3-4 porcje. Z każdej porcji utocz gruby wałek (o przekroju ok. 4 cm), po czym pokrój wałki na mniejsze kawałki. Każdy kawałek spłaszcz na grubość ok. 5 mm, nadziej kilkoma kosteczkami ze zrumienionej bułki (oraz ewentualnie porcją usmażonego boczku) i zlep.

Knedle ugotuj w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli). Gotowe podaj posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, możesz je dodatkowo okrasić odrobiną tłuszczyku, np. stopionego masła lub skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonego boczku.

Knedle możesz zrobić w wersji bardziej treściwej – z nadzieniem mięsnym z cebulką.

Dowiedz się więcej na temat: knedle | szybki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje