Szynka peklowana

Wiele wielkanocnych dań możesz upiec i ugotować dużo wcześniej. Odpowiednio przechowywane nic nie stracą na smaku, a ty bez zmęczenia będziesz cieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną.

Składniki

  • 3 kg szynki
  • 1 cebula
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 3 jagody jałowca
  • po 1 łyżeczce estragonu, tymianku, cząbru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka soli peklowej (ew. ilość soli zalecana na opakowaniu)
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz. Skórę ponacinaj. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę potnij na połówki, a czosnek rozetrzyj i posmaruj nim mięso. Do 2 litrów wody wrzuć przyprawy. Zagotuj, wystudź, wsyp sól peklową, dobrze wymieszaj. Mięso włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Obłóż cebulą. Zalej zalewą.Przykryj talerzykiem i postaw w chłodnym miejscu. Pekluj szynkę 10-14 dni,codziennie obracając mięso. 

2. Zapeklowane mięso wyjmij z zalewy. Ew. naszpikuj goździkami. Obsmaż na smalcu, zalej wodą, duś godzinę.Szynkę możesz też upiec (2 godz. w temp.190 st.). Pod koniec posmaruj ją dżemem morelowym i posyp okruszkami bułkiwy mieszanymi ze skórką z cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama