Tadżin, czyli cytrynowy kurczak po marokańsku

Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przyrządzenia: 100 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego białego
  • pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • kurczak (ok. 1,5 kg) podzielony
  • na części
  • 2 cebule
  • laska cynamonu
  • szklanka zielonych oliwek
  • (bez pestek)
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszaj kolendrę, biały pieprz, imbir, kurkumę i oliwę. Włóż do miski kawałki kurczaka i dokładnie obtocz je w sosie. Przykryj kurczaka i wstaw mięso na noc do lodówki.2. Rozgrzej rondel i podsmaż w nim kawałki mięsa ze wszystkich stron. Cebule obierz i pokrój w cząstki. Wrzuć do rondla, smaż razem z kurczakiem 5 minut.3. Dodaj cynamon, zielone oliwki, wlej bulion drobiowy i sok wyciśnięty z cytryny. Przykryj garnek i duś mięso na małym ogniu 1 i 1/2 godziny lub dłużej (kurczak powinien być bardzo miękki).4. Podawaj tadżin z kaszą kuskus, posypany listkami świeżej kolendry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje