Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Szybkie i pyszne danie makaronowe

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 2 osoby

Składniki

  • Makaron np. Malma Tagliatelle N 54
  • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
  • 1 cebula
  • 1,5 ząbki czosnku
  • 25 g pomidorków cherry żółtych
  • 25 g pomidorków cherry czerwonych
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła
  • Bazylia
  • Oliwa
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także  pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje. Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna. Malma, dzięki wysokiej jakości mąki Amber Durum,  gwarantuje nam doznania smakowe rodem z najlepszych włoskich restauracji z tej dzielnicy.
Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje