Tagliatelle z zielonym sosem
Efektowne danie na szybki obiad
Tagliatelle123RF/PICSEL
Składniki:
- 25 dag makaronu wstążki np. tagliatelle
- 20 dag jarmużu
- 20 dag śmietany 36%
- 1/3 szklanki mleka
- 2 serki topione naturalne
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
1.Jarmuż dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj, starannie wykrawając zgrubienia na liściach. Wrzuć na suchą patelnię. Gdy jarmuż straci jędrność, wlej łyżkę oleju i smaż pod przykryciem aż zmięknie.
2. Do rondelka wlej mleko i śmietanę, lekko podgrzej i dodaj serek. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj jarmuż i jeszcze chwilę podgrzewaj. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Gorący makaron polej sosem i od razu podawaj.