Tajemnica gotowania warzyw

Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Jak gotować warzywa, żeby zachowały piękny, żywy kolor.

Warzywa zachowają kolor i nie zmienią się w nieapetyczną papkę, jeśli ugotujesz je na parze (w parowarze, specjalnym garnku lub na sicie nad wrzątkiem).
Jeśli chcesz ugotować je w wodzie, wrzucaj je zawsze do wrzątku, gotuj jak najkrócej, po czym zahartuj zimną wodą.
Wszystkie warzywa będą też jędrne i nie stracą apetycznej barwy, jeśli do wody, w której będą się gotować, dodasz łyżkę cukru. To znakomita przyprawa, która pozwala zachować kolor.

Dowiedz się więcej na temat: tajemnica | tajemnice

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje