Tajemnica gotowania warzyw

Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Jak gotować warzywa, żeby zachowały piękny, żywy kolor.

Poznaj znakomitą przyprawę, która pozwala zachować kolor warzyw
Poznaj znakomitą przyprawę, która pozwala zachować kolor warzyw123RF/PICSEL

Warzywa zachowają kolor i nie zmienią się w nieapetyczną papkę, jeśli ugotujesz je na parze (w parowarze, specjalnym garnku lub na sicie nad wrzątkiem).
Jeśli chcesz ugotować je w wodzie, wrzucaj je zawsze do wrzątku, gotuj jak najkrócej, po czym zahartuj zimną wodą.
Wszystkie warzywa będą też jędrne i nie stracą apetycznej barwy, jeśli do wody, w której będą się gotować, dodasz łyżkę cukru. To znakomita przyprawa, która pozwala zachować kolor.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas