Tarninówka

Przygotowywana późną jesienią.

Składniki:

Reklama

- 50 dag owoców tarniny zebranych po pierwszych przymrozkach,
- 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
- 10 dag rodzynek, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 10 goździków,
- 1 l spirytusu 95 proc.,
- 3,5 l czystej wódki,
- 7 łyżek miodu wrzosowego lub gryczanego,
- 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkom poobrywaj szypułki.
2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem.
3. Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy.
4. Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas oczekiwania: 7 miesięcy

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: owoców | wody | nalewki | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje