Tarta bostońska z dynią

Aromatyczna i delikatna

Składniki - ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Składniki - masa

  • 50 dag oczyszczonego miąższu dyni
  • 2 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 małej pomarańczy
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Masa: dynię pokrój, włóż do garnka. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do dyni. Całość zalej mlekiem. Dodaj cukier oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj 25 minut. Wyjmij strączek wanilii, a masę zmiksuj. Wystudź. 

2. Spód: składniki ciasta szybko zagnieć. Zawiń w folię. Schładzaj przez 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę (o śr. 30 cm) oraz małą blachę, posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółko. Ze skrawków ciasta wytnij listki. Formę do tarty wylep plackiem, listki ułóż na blasze. Piecz 15 min. 

3. Do masy dyniowej dodaj jajka i cynamon. Ponownie zmiksuj. Listki i spód tarty wyjmij z piekarnika. Na spodzie rozsmaruj nadzienie. Ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut w temp. 160 st. C. Dobrze wystudź. Udekoruj kruchymi listkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje