Tarta cytrynowa

Smaczna i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 27 dag mąki
  • 18 dag masła
  • 9 dag cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 proc.

Reklama

Krem:

  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 15 dag cukru
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
  • pomarańcza

Przygotowanie:

1 Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce, potem wylep nim formę. Piecz 15 minut w 180˚C.

2 Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zagotuj mleko z 3 dag cukru. Powoli wlej do żółtek. Dodaj sok oraz skórkę z owoców i gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Białka ubij z resztą cukru i wymieszaj z kremem. Wylej na spód. Piecz 15 min w 150˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje