Tarta cytrynowa z bezą po angielsku

Na sam widok cieknie ślinka!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 5 cytryn
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. + 3 łyżki cukru
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • mąka do oprószenia
  • stolnicy
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ponownie ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek. 

2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Potem spód i brzeg wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz przez 35 minut. Wystudź. 3Z cytryn wyciśnij sok. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok cytrynowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 1 szklanką cukru. Dodaj resztę masła, zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gotującego się płynu i mieszając, gotuj jeszcze minutę. 

4. Wszystkie żółtka wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Następnie wstaw na godzinę do lodówki. Białka ubij, powoli dosypując pozostały cukier. Bezę równomiernie rozsmaruj na wierzchu tarty. Ponownie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Piecz jeszcze 10 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje