Tarta dyniowo-pomarańczowa

Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki - tarta

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka jogurtu naturalnego

Składniki - nadzienie

  • 3 pomarańcze
  • średnia dynia
  • łyżeczka mielonych goździków
  • łyżka masła
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj resztę składników, zagnieć. Schłodź w lodówce. Na patelni rozpuść masło z cukrem, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i pomarańcze, przypraw goździkami. Duś, aż dynia zmięknie, a płyn odparuje. 

2. Ciastem wyklej naczynie do tarty wysmarowane tłuszczem. Ułóż na nim nadzienie, wyrównaj. Na wierzchu zrób dekoracje z ciasta. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje