Tarta gruszkowa pod bezą

Bardzo smaczny deser!

Składniki - spód

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka 2/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Składniki - masa

  • 4 twarde gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. słodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szkl. pokruszonych biszkoptów

Składniki - beza

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Spód: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 30 cm). Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C (góra i dół). Masa: gruszki obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj cukier i wino. Gotuj 5 minut. Wyjmij połowę gruszek. Resztę zmiksuj z zalewą. Połącz z biszkoptami. Domieszaj odłożone gruszki. Masę wyłóż na ciasto. Piecz 15 minut w 180 st. C (góra i dół). Białka na bezę ubij, powoli dosypując cukier. Wyłóż ją na ciasto, formując fale. Zapiekaj 10 minut w 180 st. C (góra).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje