Tarta kokosowo-czekoladowa

Popularny deser kuchni francuskiej. Przygotujesz go bez trudu!

Tarta kokosowa
Tarta kokosowamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w popularnych batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni. Po tym czasie odstawiamy je do przestygnięcia. Mascarpone i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy Mix do serka mascarpone. Całość  ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min. Następnie, dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie można śmiało delektować się słodkim wypiekiem!

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas