Tarta malinowa

Sezon na maliny w pełni - może tarta?

Składniki:

  • 20 dag masła (lub margaryny)
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki mąki, sól
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 30 dag malin
  • listki mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji

Przygotowanie:

1. Zimne masło posiekaj, dodaj żółtka oraz cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia.

3. Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 porcji odłóż. Resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim dno oraz boki formy.

4. Na spodzie rozłóż budyń oraz maliny (kilka odłóż). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij dekoracyjne paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 50-60 min w 180 st. Ozdób malinami i listkami ziół.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje