Tarta migdałowa z owocami

Wyśmienity wypiek z lekką masą jogurtową

Czas przyrządzenia: 90 minut + pieczenie 20 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza
  • 2 kiwi 1 puszka brzoskwiń
  • garść porzeczek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag chudego mielonego twarogu
  • 50 dag jogurtu skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/2 torebki galaretki cytrynowej
  • mięta do dekoracji
  • tłuszcz i mąka formy

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej. Dodaj migdały, masło, 8 dag cukru i jajko. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj na placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep plackiem. Piecz 20 minut w temp. 200°C 

2. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem 2 dag cukru. Wyjmij, osącz. Brzoskwinie osącz z zalewy, pomarańczę sparz wrzątkiem. Owoce pokrój w plasterki. Żelatynę namocz. Twaróg utrzyj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz resztą cukru. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz z masą jogurtową. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Schładzaj 2 godziny. Owoce ułóż na wierzchu tarty. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Posmaruj nią wierzch ciasta. Schładzaj jeszcze godzinę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje