Tarta śliwkowa z migdałami

Proste ciasto z owoców sezonowych.

Składniki:

Reklama

- 75 dag śliwek,
- 1 i 1//4 szkl. mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- żółtko,
- łyżka śmietany,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć grochem, piec 15 min. w 200 o. Ostudzone posmarować powidłami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałowymi, piec 15 min. w 180 st. C.

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta | ciasta z owocami | śliwki | tarta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje