Tarta Tatin jak z francuskiej cukierni

Ciasto idealne na jesień

Składniki dla: 10-15 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl. + 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2/3 kostki (ok. 15 dag) + 2 czubate łyżki masła
  • 1 całe jajko
  • 3–4 jabłka
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z 1/4 szkl. cukru pudru, solą oraz 2/3 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki. Wbij jajko. Wlej 2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut. 

2. W tym czasie jabłka umj, obierz, przekrój na pół i wytnij środki z pestkami. Formę do tarty (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż połówki jabłek. Na patelni stop 1/4 szkl. cukru pudru. Karmel wymieszaj z 5 łyżkami wody, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki masła. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Jabłka przykryj plackiem, mocno dociśnij ciasto do owoców. 

3. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyłóż na talerz do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Tartę oprósz pozostałą łyżką cukru pudru. Podawaj np. z bitą śmietaną, ew. kulką lodów waniliowych.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje