Tarta z awokado - zielony przysmak

Awokado, idealny dodatek do sałatek, ulubione w postaci guacamole, nadaje się również do zastosowania przy... robieniu ciast. Ze swoją gładkością i dobrym tłuszczem, ma fanów wśród wegan i zdobywa serca wśród smakoszy. To wystarczający powód, by spróbować zrobić zieloną, zdrową tartę

Tarta z awokado
Tarta z awokado123RF/PICSEL

Awokado jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera także około 20 różnych witamin i minerałów, jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B niezbędnej dla zdrowia komórek oraz witaminy K, która jest kluczowa dla zdrowia kości, serca i mózgu.

Zielona tarta z awokado ma wspaniała zaletę: robi się ją bez cukru, bez mąki i bez jajek. Wszyscy ograniczeni dietami, uważający na gluten lub cukier, mogą ją śmiało wpisać do swego menu. Do przygotowania zielonej tarty z awokado potrzebujemy, na masę: 1 limonkę, 2 dojrzałe awokado, 40 ml syropu z agawy, 3 łyżki oleju kokosowego; na ciasto na spód tarty: 140 g suszonych daktyli, 70 g migdałów, 2 łyżki oleju kokosowego.

Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Drobno mielimy migdały i daktyle w blenderze (daktyle dobrze przed mieleniem namoczyć). Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej. Mieszamy całość - ma powstać kleista masa. Ciastem wyklejamy dokładnie formę do tarty. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowujemy kremowa masę. Ścieramy skórkę z umytej i sparzonej wcześniej limonki. Mieszamy z miąższem awokado, sokiem z limonki, syropem z agawy, połową skórki i olejem kokosowym aż uzyskamy gładka masę. Wlewamy masę na schłodzony placek, pozostawiamy na 30 minut w zamrażarce. Tartę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto pozostałą skórką z limonki. (PAP Life)

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas