Tarta z dynią i papryką

Przygotujesz ją z łatwością!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2,5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 20 dag dyni
  • łyżka masła
  • papryka
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag sera żółtego cheddar
  • 25 dag śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj przesiany cukier puder, żółtka, sól, wodę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Dynię zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój i podsmaż. 2/3 ciasta rozwałkuj, wytnij 5 kwiatków, a resztą wylep formę. Ponakłuwaj widelcem.

Reklama

2. Ubij białka z solą. Dodaj żółtka, cukier, ubijaj. Wlej śmietanę, wsyp starty ser, dodaj dynię i paprykę. Wymieszaj łyżką i wyłóż na spód ciasta. Resztę ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Na wierzchu ułóż kwiatki, piecz jeszcze 10 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje