Tarta z gruszką

Na podwieczorek.

Składniki:

- 30 dag mąki,
- 1 kostka (20 dag) masła,
- 2/3 szklanki (ok.10 dag) cukru,
- 2 żółtka,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 80 dag twardych gruszek,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 proc.
- 20 dag serka homogenizowanego,
- 20 dag cukru,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni lub malin,
- 3-4 łyżki płatków migdałowych,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- listki świeżej mięty lub melisy oraz maliny do udekorowania tarty

Reklama

Przygotowanie:

Śmietankę wymieszaj z serkiem homogenizowanym, cukrem, skórką startą z cytryny i jajkami. Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, obierz. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie lub maliny. Z mąki masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć kruche ciasto. Schładzaj je 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Upiecz na słomkowy kolor (10-15 min). Na podpieczony kruchy spód wylej masę śmietanową. Ułóż ponacinane uprzednio gruszki formując rozetę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz jeszcze 30-40 minut. Wystudź. Zupełnie zimne ciasto udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy oraz malinami.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami | ciasto | gruszki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje