Tarta z grzybami, brokułem i papryką

Kolorowo i smacznie

Składniki - ciasto

  • szklanka mąki
  • 8 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • jajko
  • łyżka mleka lub śmietany

Składniki - farsz

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg białego sera
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 20 dag pieczarek lub podgrzybków
  • czerwona papryka
  • brokuł
  • liście oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę połącz z masłem, solą, cukrem i jajkiem, wymieszaj, na końcu dodaj mleko, zagniataj jeszcze chwilę, włóż do lodówki. Grzyby pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blachę do pieczenia, piecz w temp. 190 st. C przez 15 minut. 

2. Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki i bia- ły ser zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z podsmażoną cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na podpieczony spód, ułóż i dociśnij pokrojonego drobno gotowanego brokuła, pieczarki i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 190 st. C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje