Tarta z kremem i owocami

- To ciasto to połączenie kilku innych ciast, które najbardziej lubię. Kruche ciasto z karmelkowego, krem z pychotki i owoce sezonowe. Łatwe, dość szybkie a przede wszystkim pyszne! - pisze na swoim blogu "Kocham Cię Życie" Magda Steczkowska, autorka przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny

Reklama

Masa:

  • pół litra mleka
  • pół szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • płatki migdałowe
  • owoce

Przygotowanie:

Trzy pierwsze składniki ciasta mieszamy dokładnie, dodajemy żółtka i zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę nasmarowaną i podsypaną np. kaszką manną i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st). Pieczemy na złoty kolor (ok 20-30 min w zależności od piekarnika ). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ciasto jest w piekarniku zagotowujemy pół litra mleka. W misce ubijamy jajka i dodajemy mąkę cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje powoli wlewamy mieszankę i cały czas mieszając na małym ogniu czekamy aż zgęstnieje. Kiedy będzie gotowa, czyli gęsta, odstawiamy i czekamy aż wystygnie od czasu do czasu mieszając, żeby nie było grudek. Jak będzie zimne a przynajmniej letnie, wylewamy na ciasto i układamy owoce. Niech poniesie was fantazja.  Każdy owoc pasuje. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi które wcześniej na chwilę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając czekamy aż będą miały złoty kolor.

Przepis pochodzi z bloga Magdy Steczkowskiej "Kocham Cię Życie".

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje