Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków

Warzywna słodkość

Czas przyrządzenia: 110 minut

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko 41/2 kostki do pieczenia np. Kasia (12,5 dag)
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • Masa ziemniaczana:
  • 80 dag batatów
  • 1 jajko 4szczypta soli
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka starta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • Dekoracja:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 op. zagęstnika do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon do oprószenia
  • trochę kostki do pieczenia np. Kasia oraz mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Bataty ugotować do miękkości w łupinkach. Potem odcedzić je, lekko przestudzić, obrać i zmiksować na gładko. 

2. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować kostką do pieczenia Kasia i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować. Plackiem wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 st. Mus z batatów wymieszać z solą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na podpieczonym spodzie. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut. 

3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki na wierzch wystudzonego ciasta. Oprószyć je cynamonem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje