Tarta z łososiem i brokułami

Nowy pomysł na rybę.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła  
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany

Reklama

Farsz:

  • brokuł
  • 20 dag wędzonego łososia
  • pół pęczka szparagów
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 20 dag sera gouda
  • szklanka śmietany 30 proc.
  • 3 jajka sól pieprz

Przygotowanie:

1. Masło pokrój na kawałki, dodaj pozostałe składniki, zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie, ponakłuwaj widelcem.

2. Obierz szparagi, utnij zdrewniałe końcówki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Brokuł umyj, podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie 5 minut.

3. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i starty na tarce ser gouda, wymieszaj. Na cieście układaj brokuł, kawałki łososia, kawałki sera gorgonzola i szparagi, całość polej sosem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje