Tarta z marcarpone
Pomysł na smaczny obiad.

Składniki
- 1 mrożone ciasto na tartę
- 250 g mascarpone
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2-3 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 duża garść świeżych liści pokrzywy
- 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chilli
- listki bazylii do dekoracji
4-6 osób
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozmroź, wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Przykryj je papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut. Odkryj i piecz kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrzywę umyj, przelej ją na sicie lekko przestudzonym wrzątkiem i posiekaj. Serek połącz z jogurtem, wbij jajka i wymieszaj całość. Dodaj posiekaną pokrzywę. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną papryczką chilli. Rozłóż go równomiernie na podpieczonym cieście. Piecz ok. 30 minut, udekoruj listkami bazylii.