Tarta z marcarpone

Pomysł na smaczny obiad.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 1 mrożone ciasto na tartę
  • 250 g mascarpone
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 duża garść świeżych liści pokrzywy
  • 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozmroź, wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Przykryj je papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut. Odkryj i piecz kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrzywę umyj, przelej ją na sicie lekko przestudzonym wrzątkiem i posiekaj. Serek połącz z jogurtem, wbij jajka i wymieszaj całość. Dodaj posiekaną pokrzywę. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną papryczką chilli. Rozłóż go równomiernie na podpieczonym cieście. Piecz ok. 30 minut, udekoruj listkami bazylii. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje