Tarta z owocami leśnymi na herbatnikach

W sezonie letnim owoce leśne stanowią główny składnik w deserach. Dzisiaj polecamy pyszną tartę z owocami leśnymi.

Składniki na ciasto:


  • 250 g herbatników 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g masła  

Reklama

Nadzienie:


  • 300 g malin, jagód i jeżyn 
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów 
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • łyżka dżemu z malin
  • dodatkowo garść świeżych owoców  

Sposób przygotowania:


1. Zmiksuj herbatniki, płatki owsiane i masło. Wyklej masą formę i wstaw na godzinę do lodówki.
2.
Wysyp na ciasto migdały, a następnie owoce. W misce zmiksuj mąkę, cukier, jajka i śmietankę. Wylej masę na owoce.3. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Wierzch powinien być złocisty. Przed podaniem podgrzej dżem, wymieszaj z łyżeczką wrzątku i posmaruj nim tartę. Posyp świeżymi owocami.

Herbatniki zawierają już cukier. Jednak jeśli obawiasz się, że spód tarty może być zbyt wytrawny, do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pół szklanki cukru.

Dowiedz się więcej na temat: tarta | herbatniki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje