Tarta z renklodami

Idealna na piknik.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 6-8 dużych śliwek, np. bordowych renklod
  • dżem śliwkowy

Przygotowanie:

1. Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż składniki połączą się. Podsyp odrobiną mąki blat i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 50 minut.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj na koło ok. 32 cm. Ułóż je na blasze na papierze.

3. Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy brzeg.

4. Wyjmij pestki ze śliwek. Pokrój owoce i ułóż je na migdałach. Posyp resztą cukru (można dodać więcej, jeśli śliwki są kwaśne). Zegnij brzegi ciasta na śliwki.

5. Piecz 30 minut. Podgrzej dżem, posmaruj nim wierzch ciasta i piecz jeszcze 5 minut (ciasto powinno być złote).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje