Tarta z serem i mięsem drobiowym

Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad. Ta z mięsem drobiowym i dodatkiem warzyw oraz ziół komponuje wiele smaków.

Pyszna tarta z mielonym mięsem drobiowym to pomysł na wyjątkowy obiad
Pyszna tarta z mielonym mięsem drobiowym to pomysł na wyjątkowy obiad 123RF/PICSEL

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 minut. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim okrągłą formę o śr. 24 cm.

Spód i boki ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kalafior ugotuj (5 minut) w osolonej wodzie, osącz.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Gdy lekko się zarumieni, przypraw je oregano oraz solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wymieszaj z papryką, przestudź. Kukurydzę i oliwki osącz z zlewy.

Jajka połącz z serem, śmietanką, ricottą i ½ siekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż kalafior, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej sos. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Posyp resztą zieleniny.

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas