Tarta ze śliwkami

Nie masz pomysłu na deser? Zrób smaczną tartę, która pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Tarta ze śliwkami smakuje doskonale
Tarta ze śliwkami smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 10-12 porcji:

Na ciasto:

  • 22 i ½ dag mąki pszennej
  • 6 dag bułki tartej
  • 17 dag zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 22 i ½ dag miękkiego masła
  • 13 dag cukru
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 1 kg wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ponadto:

  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj bułkę tartą, migdały lub orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wymieszaj. Do drugiej miski włóż masło, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dosypuj cukier. Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec wsyp suche składniki, zmiksuj na gładką masę. Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

2. Śliwki pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem. Pierwszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy. Na to wyłóż śliwki i skrop je sokiem z cytryny. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski. Ułóż je na wierzchu śliwek tworząc kratkę. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas