Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Możesz dodać świeży boczek.

Składniki:

  • 45 dag ciasta francuskiego
  • 50 dag liści szpinaku
  • 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 25 dag tartej mozzarelli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Liście szpinaku wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię i, potrząsając nią, smaż, aż lekko zwiędną. Oddzielnie zeszklij na łyżce masła czosnek przepuszczony przez praskę. Boczek pokrój w kwadraty i wysmaż na chrupiąco.

Reklama

2. Jajka roztrzep i wymieszaj z 20 dag tartej mozzarelli. Dodaj przestudzony szpinak i czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Dno i boki naczynia do tarty wyłóż ciastem francuskim, rozłóż na nim farsz szpinakowy, wyrównaj powierzchnię. Posyp podsmażonym boczkiem i resztą sera.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz, aż wierzch się apetycznie przyrumieni.

5. Ze szpinakiem świetnie się komponują różne rodzaje sera. Do tarty możesz użyć sera pleśniowego, bryndzy, a nawet pokruszonego zwykłego twarogu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje