Tartaletki łososiowe

Idealne na przystawkę.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml kremówki 30 proc.
  • 12 dag serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 25 dag filetu z surowego łososia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Wymieszaj w misce przesianą mąkę, pokrojone masło (lub margarynę) oraz szczyptę soli. Dodaj ok. 80 ml zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.

Reklama

2. Umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku koperek. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ubij kremówkę z serkiem i jajkami. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wmieszaj posiekany koperek.

3. Filet z łososia oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na małe kawałki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości 4 mm. Przygotuj cztery foremki do tartaletek.

4. Na każdej foremce ułóż krążek ciasta. Dociśnij do spodu i brzegów. Ciasto na spodzie ponakłuwaj gęsto widelcem. Wylej przygotowaną masę śmietanową.

5. Na wierzchu poukładaj kawałki łososia. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz tartaletki w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje