Tartaletki z budyniem

Smaczny deser z owocami.

Tartaletki z budyniem
Tartaletki z budyniem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Do przesianej mąki wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temperaturze 180 st. C. Przestudź. 

2. Do soku z cytryny dodaj 2 szklanki wody. Do połowy płynu dodaj proszki budyniowe, obie mąki, cukier wanilinowy oraz żółtka, dokładnie zmiksuj. Drugą połowę płynu zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową; ciągle mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Przestudź. 

3. Umyte śliwki pokrój w ćwiartki. Wystudzone babeczki wypełnij budyniem cytrynowym i udekoruj śliwkami.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas