Tartaletki z kremem i słonym karmelem

Wspaniały deser, w sam raz do porannej kawy

Składniki

  • porcja kruchego ciasta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2/3 szklanki kremówki, ubitej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • banan, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki startej czekolady
  • SOS KARMELOWY
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do muffinek. 

2. Rozwałkuj ciasto i oprósz je cukrem pudrem. Zwiń w ciasny rulon i włóż do lodówki na 10 minut.

3. Podziel rulon na 12 części. Każdą z nich umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj do średnicy 12 cm. Wyłóż ciastem foremki i wstaw je do lodówki na 30 minut.

4. Przykryj ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i obsyp suchą fasolą lub ryżem. Piecz 10-12 minut. Usuń papier z fasolą i piecz 8 minut. Ostudź tartaletki. 

5. W rondelku zagotuj śmietanę.W misce żaroodpornej zmiksuj jajka,cukier i esencję waniliową. Miksując dalej, dodaj gorącą śmietanę.Wylej na ciasto, piecz 15 minut.

6. Na sos przełóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj 3-4 minuty, aż sos zbrązowieje i zgęstnieje. Dodaj szczyptę soli.

Reklama

7. Każdą tartaletkę udekoruj plasterkami banana i wiórkami czekolady. Skrop sosem karmelowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje